Lezing dhr Sebastian Rohe namens de Holsteiner Hengstenhouderij

Kennis delen tussen Limburgse paardenfokkers en het Duitse Holsteinse paardenstamboek


Donderdag 23 november 2023 organiseerde Rijpaardenfokvereniging Limburg onder grote belangstelling een avond waarbij Limburgse paardenfokkers hun kennis konden vergroten door middel van een lezing van Sebastian Rohe, verantwoordelijk voor hengstenhouderij en vermarkting binnen de Holsteiner Verbands-Hengsthaltung, nauw verbonden met het Holsteinse stamboek.

De bijeenkomst werd geopend door voorzitter Frank van Eijkelenburg, waarna snel het woord werd overgedragen aan Sebastian Rohde. Sebastian was in zijn jonge jaren actief als springruiter tot op 1.60m Grand Prix niveau. Aan de hand van zijn verhaal werd op verschillende onderdelen ingegaan.

Indruk van de hengstenhouderij

Holstein heeft verschillende hengsten ondergebracht bij topruiters als Rolf Bengtssson, Richard Vogel en Sophie Hinners. Ze hebben 20 paarden actief in de springsport en 35 hengsten in de dekdienst. Onder Sebastian werkt 30 man personeel.

Hengsten Holsteiner Verbands-Hengsthaltung

Aan de hand van videobeelden werden de goede eigenschappen en aandachtspunten toegelicht van hengsten als Zuccero (V. Zirocco Blue), Crack (V Cornet), Million Dollar (V. Plot Blue), Millions Way (V. Million Dollar), United Way (V. Uriko), Update (V. United Way), Connor (V. Casall), Chezarro (V. Casall), Deichkind (V. Don VHP), Cahil (V. Cornet), Charaktervoll (V. Comme Il Faut), Keaton (V. Kannan), Vigado (V. Vigo d’Arsouilles), Corfu de la Vie (V. Cumano), Dinken (V. Diarado) en Dubliner (V. Dinken).

Inzet van jonge hengsten, cultuurverschillen fokkers

Het grote voordeel van de Holsteinse hengstenhouderij is dat ook jonge hengsten zomaar 50-150 merries dekken als ze 3-5 jaar oud zijn. Dit levert waardevolle informatie op hoe een hengst fokt. Dit is ander gedrag dan de Nederlandse fokker, die voornamelijk kiest voor het gebruiken van bewezen hengsten. Regelmatig geeft Sebastian aan dat bepaalde hengsten bloed nodig hebben, maar ook “nerf”. Dit wil zeggen dat de paarden ontspannen werken, maar op het moment dat de springring ingereden wordt, ze attent zijn en presteren. Zodra het paard de ring uitkomt, is hij direct weer ontspannen. De springsport vraagt hier ook om.

Actuele fokkerijtechnieken

Je ziet dat er op dit moment globaal twee type fokkers zijn. Een deel wat zich echt richt op fokkerij en een deel wat zich richt op commercieel fokken met ICSI. De toekomst moet uitwijzen hoe lang de vermarkting van ICSI-embryo’s en veulens interessant blijft.

Tweederde van de Holsteinse fokkers gebruiken vers sperma. Diepvries sperma wordt niet veel gebruikt en embryotransplantatie maakt maar voor 3% onderdeel uit. ICSI wordt vrijwel niet gedaan. Een enkele fokker probeert het, maar vaak stoppen ze ook weer. Het is te duur en regelmatig levert het geen succesvolle dracht op. Overigens kan een hengst via ICSI verwerkt, wel gekeurd worden voor het Holsteinse stamboek.  

Het gevaar van veel ICSI-inzet is ook dat er teveel hengsten met hetzelfde bloed komen. Het kan zomaar dat verschillende hengstenhouders precies dezelfde hengst op stal hebben. Is dit wenselijk?

De stamboeken zouden de veulens moeten registreren hoe ze verwekt zijn, natuurlijk of via ET of ICSI.

Gezondheidsvereisten van hengsten

Hengsten kunnen in Holstein gekeurd worden met een chip, maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid en op welke plaats ze zitten. Als hengsten niet verkocht worden op de veiling dan is er een reden voor. Als een hengst op de veiling komt, kan het wel zijn dat de hengst een OCD heeft. Ze röntgenen vanaf dit jaar ook de rug van de hengst.

Een paard met een OCD kun je wel verkopen, niet wereldwijd, maar ze zijn zeker verkoopbaar. De verkoper moet ook een toelichting kunnen geven op de gezondheid van een paard. Wat men echt een probleem in Holstein vindt zijn cystes. OCD en hoefkatrol zijn geen probleem.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *